Hur ska vindkraften öka i Norrköping?

Interpellation till Norrköpings kommunfullmäktige

Hur ska vindkraften öka i Norrköping?


Den 3 januari 2018 var en viktig dag för Europa. Det var ett dygn då hela Europas elnät bestod av dubbelt så mycket el från vindkraft än olja och gas. På grund av en större vinterstorm kom hela 60 procent av Tysklands el från vindkraft, i Spanien var motsvarande siffra 37 procent och i Österrike 32 procent. 22,7 procent av EU´s elbehov kom från vindkraft det dygnet. Det motsvarar elförsörjningen av 215 miljoner europeiska hushåll, eller 75 procent av industrins behov. I takt med att utbyggnaden av vindkraft och andra förnybara källor ökar, minskar vårt behov av fossil energi.

Sedan den 1 januari har en viktig, ny lag trätt i kraft. Den nya klimatramlagen innebär att regeringen och framtida regeringar måste redovisa hur de arbetar för nettonollutsläpp. Det innebär att det blir straffbart för regeringar att inte arbeta för klimatomställning. Även om den nya lagen inte gäller kommuner är det en tydlig visning om vart Sverige är på väg, att både privat och offentlig sektor ska ställa om. För att underlätta för kommunens omställning finns flera bidrag att söka, exempelvis Lokal och regional kapacitetsutveckling för klimat- och energiomställning. I slutet på december beslutade regeringen att uppdra Energimyndigheten att fördela 70 miljoner kronor till kommuner som framgångsrikt främjar vindkraft. Syftet med premien är att vara en morot för att kommuner ska lyckas ta processerna i mål.

I Östergötland finns 142 vindkraft som tillsammans står för 170 megawatt, endast ett av dem finns i Norrköping enligt statistik från Energimyndigheten. Ingen annan kommun i hela länet har så få och Norrköping ligger i botten även sett till övriga kommuner i landet.

Med anledning av detta undrar jag
Hur arbetar Kvartetten för att underlätta vindkraftsetablering i kommunen?

Deniz Butros
Vänsterpartiet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s